TEMA: Graviditet – uge for uge

Første trimester: uge 1-12

iStock_000008366217XSmall

Uge 1:

Sædcellen trænger ind og befrugter ægget, som transporteres gennem æggelederen ned i livmoderen og sætter sig fast.

Barnets køn bliver bestem allerede på nuværende tidspunkt.

Uge 2:

Celledelingen starter og varer frem til uge 8. Fosteret er på størrelse med et knappenålshoved.

Uge 3:

Du måske allerede nu begynde at mærke de første tegn på graviditet. Ømme bryster, humørsvingninger eller kvalme. Du kan også teste positivt, hvis du tager en graviditetstest.

Uge 4:

Ægget er nu dækket af livmoderens slimhinde og moderkagen dannes, det er herfra fosteret får nærring og ilt. Rygmarven er ved at blive dannet, en del af denne bliver senere til hjernen.

Fosteret er ca. 1 mm i diameter.

Uge 5:

Hjertet dannes og slår, hjertet er rørformet til at starte med. De første organer dannes, ligeså gør de første blodkar og blodlegemer, selvom de stadig er umodne.

Fosteret er ca. 2,5 mm i diameter.

Uge 6:

De fleste organer bliver nu dannet: Lever, milt, lunger og bugspytkirtlen. En primitiv form for tarmsystem udvikles, bestående at en fortarm, midtertarm og bagtarm. Navlestrengen er dannet. Hovedet begynder at tage form.

Fosteret er nu ca. 2,5 mm fra hoved til numse.

Uge 7:

Lemmerne udvikles og man begynder at kunne skelne lår, læg og fod. Øjnene er fordybninger i hovedet. Fortarmen udvikler sig og bliver til spiserøret og mavesækken.

Fosteret er ca. 5,5 mm fra hoved til numse.

Uge 8:

Hjertet finder sin rette plads i brystkassen.  Fosteret videre udvikler arme og hænder, der er nu også dannet nakke. Hovedet begynder at ligene et hoved, der dannes en sprække til munden og det indre øre udvikles.

Fosteret er ca. 11 mm fra hoved til numse og vejer ca. 1 gram.

Uge 9:

Halsen formes og hovedet begynder at vende sig opad. De 4 kamre er dannet i hjertet og muskler og nerver videre udvikles. Alle babys kommende tænder begynder allerede på nuværende tidspunkt at tage form. De indre kønsorganer dannes ved begge køn, piger har allerede nu de umodne æg liggende i æggestokkene.

Fosteret er ca. 17mm og vejer ca. 2,7g.

Hvis du kunne røre fosteret i dette stadige, ville det reagere på berøringen.

Uge 10:

Hjertet er nu færdig udviklet og slår ca. 140-150 slag i minuttet. Ansigtet udvikler sig og der dannes øjenlåg, kinderne kan ses, næse og mund ligger tæt sammen. Fingre og tæer dannes.

Fosteret er ca. 25 mm og vejer 4,6 g.

 

Uge 11:

Ansigtet udvikler sig endnu mere, munden bliver tydeligere og man kan ane en overlæbe. Næse og ører bliver stadig mere tydelige. De ydre kønsorganer begynder at vise sig og drengenes testikler danner allerede nu testosteron.

Fosteret er ca. 32 mm og vejer ca. 7,9 g.

Uge 12:

Fosteret ligner et barn, det kan bøjer arme og ben og svømmer rundt i fostervandet.

Fosteret er ca. 43 mm og vejer ca. 14,2 g.

Andet trimester – fra uge 13-24.

Uge 13:

Ansigtet udvikler sig stadigt og begynder at ligene et menneskes. Barnet kan pille sig i næsten og sutte på sine fingre. Skellettet udvikles og knoglerne dannes.

Fosteret er ca. 53mm og vejer ca. 24 g.

Uge 14:

Øjne og ører sidder nu næsten på den rigtige plads. Man kan se forskel på om det er en dreng eller en pige. Fosteret har allerede udviklet suttebevægelser og på scanninger kan man sommetider se at det øver sig.

Fosteret er ca. 68 mm og vejer ca. 45 g.

Uge 15:

Der bliver dannet hårsække og fosteret bliver dækket af små lanugohår som først falder af i slutningen af graviditeten. Øjenbrynene dannes.

Fosteret er ca. 81 mm og vejer ca. 70 g.

Uge 16:

Nogle kvinder kan begynde at mærke liv, det gælder specielt kvinder der tidligere har været gravide og derfor kan skelne de små bevægelser i maven.

Fosterets smagsløg bliver dannet. Svedkirtler dannes.

Fosteret er ca. 10 cm og vejer 110 g.

Uge 17:

Fosteret danner et fedtlag under huden som hjælper det med at regulere varmen.

Fostervandet bliver renset og udskiftet af livmoderen, dette sker ca. en gang i døgnet. Baby tisser i vandet, men afføring bliver i tarmene og kommer først ud efter fødslen. Denne afføring kaldes Meconium og minder lidt om tjære.

Fosteret kan høre lyde og kan reagere ved at spjætte ved høje lyde.

Fosteret er ca. 11 cm og vejer ca. 150 g.

Uge 18:

Øjnenes nethinde begynder at reagere på lys. Fosteret har en slags hukommelse og bestemte lyde kan det genkende, det er godt at snakke med baby så det kender mors og fars stemmer, dette er også med til at gøre baby tryg.

Fosteret er ca. 12 cm og vejer ca. 200 g.

Uge 19:

Fosteret er meget aktivt og de fleste har nu mærket liv.

Fosteret drikker en del fostervand og tisser det her efter ud igen, synkebevægelserne er med til at modne vejrtrækningerne. Fosteret kan have hikke og nogle kan mærke det på maven når baby hikker.

Fosteret er ca. 13,5 cm og vejer ca. 220 g.

Uge 20:

Jubii – Halvvejs!

Huden udvikles og bliver tykkere.  Man kan nu tydeligt se barnets køn. Hjerteslagene kan høres med et træstetoskop, og hvis du er heldig kan din partner høre ved blot at ligge øret på maven.

Fosteret er ca. 14,5 cm og vejer ca. 280 g.

Uge 21:

Fosteret har nu nået ca. halvdelen af den længde den vil have ved fødslen – ca. 24-26 cm i udstrakt tilstand. Vægten er omkring 340 g.

Måske begynder baby at have lidt hår på hovedet nu.

Uge 22:

Fingernegle begynder at blive dannet og der efter følger tånegle. Der begynder at komme en rytme mellem søvn og vågentilstand. Fosterets lunger er nu i stand til at trække vejret.

Fosteret er ca. 17 cm fra hoved til numse og vejer ca. ½ kg.

Uge 23:

Hjernen udvikler sig. Fosteret kan muligvis skelne imellem lys og mørke.

Fosteret er ca. 18 cm og vejer ca. 580 g.

Uge 24:

Øjenvipper dannes og fosteret åbner og lukker øjnene. Fosteret er aktivt og øver sig i at bevæge kroppen en hel masse.  Kroppens vigtigste organer er færdigudviklet.

Fosteret er ca. 19 cm og vejer ca. 700 g.

Uge 25:

Huden bliver tykkere og tykkere, og fosteret ser ikke længere så ”gennemsigtigt” ud. Lungerne begynder at gøre sig klar til at skulle trække vejret når baby bliver født. Dette sker ved dannelse af Surfactant, som gør at lungerne ikke klapper sammen når barnet bliver født.

Barnet er ca. 20,4 cm fra hoved til numse.

Tredje trimester – fra uge 26 – 40 (ca.)

Uge 26:

Tarmene er nu færdigt udviklet og på plads i bækkenet. Hårgrænsen begynder at bliver tydeligere, men der er stadig lanugohår i hele hovedet.

Måske har du nu fået de første strækmærker. 3 af 5 kvinder får strækmærker, det er hormonelt betinget, så det handler ikke nødvendigvis om hvor meget du tager på.

Barnet er ca. 21 cm langt og vejer ca. 900 g.

Uge 27:

Lungerne vokser stadig, men hvis dit barn skulle blive født nu, ville det have en god chance for at overleve, men ville stadig have behov for hjælp.

Barnet er ca. 22 cm og vejer ca. 1 kg.

Uge 28:

Nogle kvinder begynder nu at danne råmælk og du kan opleve at der kommer lidt ud af dine bryster, brug eventuelt et ammeindlæg hvis det er nødvendigt.

Venter du en pige vil kønslæberne endnu være små og endnu ikke dække klitoris. Venter du en dreng vil hans testikler nu være faldet ned i pungen.

Barnet er ca. 23 cm langt.

Uge 29:

Barnet drømmer! Der kan registres REM søvn. Sanserne er fuldt udviklet og barnet kan både smage og lugte.

Barnet er ca. 23,7 cm og vejer ca. 1300 g.

Uge 30:

Hjernen, musklerne og lungerne er færdigudviklede.

Mor skal huske at slappe af og gerne have benene oppe. Nogle døjer meget med vand i kroppen.

Barnet er ca. 24,5 cm fra hoved til numse og ca. 36 cm i udstrakt tilstand.

Uge 31:

Hjernen udvikler sig og alle de reflekser barnet fødes med er nu færdig udviklet. Barnet bevæger sig stadig meget, men pladsen bliver stadig mere trang.

Barnet er ca. 37 cm i udstrakt tilstand og vejer ca. 1560 g.

Uge 32:iStock_000017859906XSmall

Nu gælder det opbygningen af immunforsvaret. Via moderkagen bliver der overført forsvarsstoffer fra dig til dit barn.

Barnet er ca. 39 cm og vejer ca. 1750 g.

Uge 33:

Starter din barsel nu?

Barnet begynder nu at fylde rigtig meget i maven. Langt de fleste oplever at skulle på toilettet ofte og pludseligt, dette skyldes at barnet ligger og presser på blæren, og når det skifter stilling kan presset blive ekstra stort, og det kan være svært at holde på vandet. Nogle oplever ekstra vand i kroppen og skal have sko i en større størrelse end normalt. Det kan også være en god idé at tage fingerringe af, så de ikke pludselig sidder fast.

Barnets hoved vokser i takt med at hjernen udvikler sig. Fedt laget under huden bliver kraftigere, og barnet ser ikke længere helt så rødt ud, men får en mere lyserød farve.

Barnet er ca. 40 cm og vejer omkring 2 kg.

Uge 34:

Bliver barnet født nu, vil det højst sandsynligt kunne overleve og klare sig uden lægehjælp.

Barnet er ca. 42 cm.

Uge 35:

Fedtvæv og muskelmasse udvikles og barnet bliver mere robust.

Barnet er ca. 44 cm, vægten varierer meget fra barn til barn.

Uge 36:

Barnet bevæger sig ikke længere så voldsom, da pladsen er ved at være noget trang. Du kan dog stadig mærke spark og mindre bevægelser.

Barnet er ca. 45 cm

Uge 37:

Barnet er nu næsten færdig ”bagt” og vil i langt de fleste tilfælde kunne klare sig hvis det bliver født nu. Barnet skal gerne vende med hovedet ned af på nuværende tidspunkt, eller kan det være at din jordemoder tilbyder et vendingsforsøg, hvor hun forsøger at vende barnet med hænderne. Dette foregår uden på maven, bare rolig.

Barnet er ca. 46 cm.

Uge 38:

Tillykke, dit barn er nu helt færdig ”bagt”. Det vil ikke længere blive betragtet som for tidligt født, hvis det bliver født nu.

Lanugohårene og fosterfedt falder af, men der kan dog stadig være rester når barnet er født.

På grund af den trange plads vil bevægelserne være mindre hos baby og mange vil opleve at de har svært ved at mærke baby, og derved blive bekymret.  Det er naturligt at bekymre sig og man skal selvfølgelig også være opmærksom. Synes du det er længe siden du har mærket liv, så prøv at ligge dig på siden, inden for en halv time skal du kunne mærke liv, ellers så kontakt din jordemoder eller fødegangen, så kan du få en scanning for at se om alt er som det skal være. De plejer at være meget søde til at ville hjælpe.

Barnet er ca. 48 cm i udstrakt tilstand og vejer ca. 3 kg, men det kan variere meget.

Uge 39:

Mange børn står på dette tidspunkt fast i bækkenet. Lungerne modnes mere og mere og gør sig klar til at trække vejret for første gang.

Mor skal sørge for at få slappe så meget af som muligt for at forberede sig på den kommende fødsel.

Barnet er ca. 50 cm og tager ca. 30g på om dagen.

Uge 40:

Nu er terminen nået og de fleste vil på nuværende tidspunkt skulle til at føde, eller allerede have født deres barn. Dog går ca. 10 % over tiden.

Det begynder at blive rigtig hårdt at være gravid, plukveerne tiltager og det kan være svært at finde ro og hvile.

Er du en af dem der går over tiden, så må du væbne dig med tålmodighed, for selvom tiden virker uendelig, så skal dit barn nok komme til verden før eller siden.

Når veerne begynder at vise sig og begynder at blive regelmæssige, så kontakt dit fødested, de er gode til igennem telefonen at vurdere hvor langt du er i forløbet. Der er ingen grund til at skulle køre til fødestedet før det bliver nødvendigt, specielt ikke hvis du har langt, man risikerer bare at blive sendt hjem igen. Har man født før og haft en hurtig fødsel, så jordemoderen skrevet det ind i din journal, og der vil blive taget hensyn til det.

Husk dog altid at lytte til din krop. Føler du at nu skal du på sygehuset, så tag afsted!

Held og lykke og velkommen til verden lille baby!

 1149586_25894434

Leave a Reply