Fødselsdepression

Fødselsdepressiondepression

 

Jeg elsker min baby, hvorfor føler jeg mig så så trist og ked af det?

Du har lige født en dejlig baby, og alle er ekstatiske. Alle, det er, undtagen dig. Hvis dette skulle være sådan en lykkelig tid, hvorfor føler du dig så deprimeret?

Du er ikke alene. En vis grad af følelsesmæssig sårbarhed er naturligt og forventeligt efter fødslen. Op til 80 % af nybagte mødre oplever den såkaldte  ”baby blues”, en følelsesmæssig reaktion, der oftest begynder et par dage til en uge efter fødslen og varer normalt ikke længere end to uger. I denne tilstand kan du have let til tårer, have angst og være ude af stand til at sove. Du kan også være irritabel eller humør syg.

Mødre får det ofte bedre, hvis de får en masse støtte og hjælp til at tage hånd om baby. Varer din nedtrykte tilstand mere end to uger, så læs videre.

Lider jeg af fødselsdepression?

Hvis du er bekymret, så tal med din sundhedsplejerske. Hun kan diagnosticere dine symptomer og henvise dig til en rådgiver, hvis nødvendigt. Omkring 10 til 15 procent af nybagte mødre oplever klinisk depression, angst eller obsessiv-kompulsiv tilstand (tvangslidelse). Hvis du frygter at du kan skade dig selv eller dit barn, eller hvis du føler dig ude af stand til at pleje din nyfødte, så søg professionel hjælp med det samme.

Hvad er en fødselsdepression?

En fødselsdepression kan begynde når som helst i løbet af de første to måneder efter fødslen. Symptomerne kan omfatte:

  • Irritabilitet eller over følsomhed
  • Angst og bekymringer
  • Let til gråd
  • Anger
  • Negative følelser som sorg, håbløshed, hjælpeløshed eller skyld
  • Tab af interesse i aktiviteter du normalt nyder
  • Søvnbesvær
  • Træthed eller udmattelse
  • Ændringer i appetit eller spisevaner
  • Hovedpine, mavesmerter, ondt i muskler

Nogle kvinder der lider af en fødselsdepression, føler ikke at de føler tilstrækkelig omsorg for deres barn, eller kan i nogle tilfælde finde på at skade deres barn.

Hvad er efterfødsels angst?

Hvis du har tilbagevendende følelse af intens bekymring eller panik, kan du have efterfødsels angst. Nyere forskning har vist at omkring 10 procent af nybagte mødre lider af klinisk angst. Angst symptomer forekommer normalt i de første to til tre uger efter fødslen af et barn, men i nogle tilfælde sker reaktionen senere.  Der er visse overlapninger imellem depression og angst og nogle kvinder har symptomer på begge.

Symptomer på angst og panik kan omfatte:

  • Ekstrem angst eller irritabilitet
  • Rastløshed
  • Åndenød
  • Brystsmerter eller ubehag
  • Fornemmelse af kvælning
  • Svimmelhed
  • Snurren i hænder eller fødder
  • Rysten
  • Øget sved
  • Mathed
  • Frygt for at dø, for at blive skør eller for at miste kontrollen.

Nogle kvinder med angst har tilbagevendende frygt for at der skal se skade på deres børn, andre kære, eller sig selv.

Hvad er obsessiv-kompulsiv tilstand?

Hvis du har tilbagevendende forstyrrende eller voldelige tanker eller billeder, kan du lide af obsessiv-kompulsiv tilstand (OCD) Disse tanker opstår spontant i de første par uger efter fødslen. De vil ofte fokusere på at skade dit barn på den ene eller anden måde.

OCD-ramte vil se farer overalt, der fører dem til at vaske deres hænder, indtil de er ru, eller tjekke dørlåsen uophørligt. Nogle vil udføre rituelle adfærd for at beskytte sig selv fra at have dårlige tanker. De kan skjule knivene, eller undgå køkkenet i et forsøg på at afværge tanker om at skade barnet. Nogle kvinder kan undgå basal pleje, f.eks. nægte at bade deres barn, af frygt for tanker om død ved drukning.

Bemærk: Føler du dig nogensinde tvunget til at handle på disse tanker, så søg professionel hjælp med dette samme! Du lider måske at en efterfødsels psykose, en sjælden men alvorlig sygdom, karakteriseret ved hallucinationer, bizar tænkning, paranoia, mani, vrangforestillinger og selvmordstanker. En psykose kræver øjebliklig medicinsk behandling på grund af den øgede risiko for selvmord for mor og skade på barnet.

Hvad er årsagen til efterfødselsdepression?

Eksperter er enige om at der ikke er nogle enkelte årsager, men snarere en kombination af hormonelle, biokemiske, miljømæssige, psykologiske og genetiske faktorer. Aktuel forskning tyder på, at en af de stærkeste præindikatorer er depression eller angst under graviditeten.

Er jeg i fare for at få en fødselsdepression?

Nogle kvinder er mere tilbøjelige end andre til at få en fødselsdepression. De stærkeste indikatorer for fødselsdepression er:

  • Anfald af depression eller angst under graviditeten, især i 3.trimester
  • Tidligere har haft depression eller angst
  • Familie historie med depression eller angst
  • Ægteskabelige problemer
  • Stressende livsbegivenheder, så som finansielle problemer eller tab af et job
  • Hvis du i forvejen har et barn med et krævende temperament
  • Lavt selvværd

Andre faktorer kan være:

  • Uplanlagt eller uønsket graviditet
  • At være single
  • Lav social status

Husk, at disse risikofaktorer ikke faktisk forårsager fødselsdepression. Mange kvinder med en række af dem oplever aldrig klinisk depression, angst eller OCD. Andre med blot én risikofaktor, eller slet ingen, ender med en fuld-blæst klinisk tilstand.

Hvad kan jeg gøre for at komme videre?

Ud over at få eksperthjælp, er der måder du kan hjælpe dig selv videre, når du lider af en fødselsdepression, angst eller OCD:

Vær god ved dig selv. Sørg for at dine egne basale behov er opfyldt: Prøv at sove og spise godt, og forsøg ikke at føle dig skyldig over den måde du føler nu. Bare fordi du har en fødselsdepression, betyder det ikke at du er en dårlig mor, eller ikke elsker dit barn. Når du får det bedre vil disse følelser aftage.

Bed om hjælp. En del af at være en god mor er at vide, hvornår man skal bede om hjælp – så vær ikke bange for at bede om det i den svære tid. Hjælp kommer i mange former, lige fra venner, der laver mad og ordner dit vasketøj, til terapi. Du har brug for andre så du kan få det bedre.

Del dine følelser. Fortæl nogen, du stoler på, hvordan du føler. Ring til en forstående ven. Deltag i en mødregruppe, eller find folk i lignende situation på blandt andet Facebook. Du vil blive overrasket over hvor mange kvinder der oplever lignende følelser. Hvis du har en støttende partner, så sørg for at fortælle ham, hvad der foregår og hvordan han kan hjælpe.

Plej dit ydre. Tag dig af dig selv, få en ven eller din partner til at se efter mit barn, så du kan tage et langt og afslappende bad. Læg make-up, hvis du normalt bærer det. Tag en shopping tur bare for dig selv, og køb noget lækkert til din efter-fødsels garderobe.

Få noget hvile. At skulle tage sig af en nyfødt døgnet rundt, kan gøre dig udmattet. Desværre kan mødre med fødselsdepressioner eller angst, ofte ikke sove når de vil. Men det er stadig vigtigt at give dig selv hvile pauser, selv hvis du bare læser et blad eller ser tv. Få din partner eller en slægtning til at passe dit barn, i mindst en time hver dag. Er du single eller har du ikke mulighed for at få pasning, så overvej at få en babysitter, som har erfaring med nyfødte.

Få noget luft. Gå en tur med din baby i barnevognen, eller mød din veninde på en nærliggende café. Den friske luft, solskin og samtale vil gøre dig og din baby en verden af godt. Kan du ikke overskue en kort udflugt, så kom bare ud og sidde i solen bare et par minutter, luk øjnene, tag en dyb indånding og træk bare vejret et øjeblik. Det vil hjælpe.

Tag det roligt. Dit barns ankomst er en god grund til at tage det roligt. Modstå fristelsen til at ordne vasketøj imens din baby sover, og lad resten af dine gøremål vente. Bestil mad ude fra, eller bed din partner om at stå for det en tid. Sæt din telefon på lydløs, når du forsøger at få dit barn til at sove eller bare får dig en tiltrængt pause. Imens du er på barselsorlov, så glem alle tanker om det arbejde der venter dig på kontoret. Bare rolig, du skal nok komme tilbage på sporet hurtigt nok.

Er det sikkert at tage antidepressiv medicin, mens du ammer?

Virkningerne af antidepressiv medicin på babyer der bliver ammet er ikke blevet nøje undersøgt, så der er ikke meget forskning at gå på.

Når det er sagt, så føler mange læger, at fordelene ved at amme er så store at de generelt opvejer de mulige risici der er forbundet med at tage et antidepressivt middel imens du ammer. Amning i sig selv kan være godt for dit velbefindende, hvis det er noget du nyder. Hvis du ammer, skal du sørge for at diskutere brugen af antidepressivt medicin med din læge.

Min partner lider af en fødselsdepression, hvordan gør jeg livet lettere for hende?

En fødselsdepression er hård, også for faderen. Du har også travlt med at passe og pleje din nye baby, så sørg for at få en masse hvile. Tilbyd din partner hjælp, hvis du kan se at hun har brug for det, og prøv ikke at dømme hende. Det kan være svært at vænne sig til en partner med en fødselsdepression, især hvis du havde forventet at tiden efter barnet fødsel, skulle være en glædelig tid for din familie. Men husk at din støtte er afgørende for hendes bedring.

Tal med din partners fødselslæge, jordemoder eller terapeut, for at få et bedre indblik i hvad hun går igennem. Du kan ikke fikse det, men du kan være der for hende. Det er vigtigt at hun får den rigtige professionelle hjælp, og hvis hun ikke selv kan sørge for dette, så må du kontakte hendes læge.

Leave a Reply