You are currently viewing Silke eller kapok?

Silke eller kapok?

Silke eller Kapok?

Mange søger et allergivenligt alternativ til den klassiske dundyne og der er flere muligheder. De mest populære valg er silke eller kapok som begge er meget allergivenlige og som holder en god temperatur uanset hvordan vejret er udenfor.

Jeg vil forsøge at uddybe lidt nærmere hvad de to dyner kan og hvad deres kvaliteter er hver især, og så vil jeg også kigge nærmere på hvad (hvis noget) der findes af ulemper.

Silkedynen:

Silkedyner er kendetegnet ved at være temperaturregulerende og meget allergivenlige.

Sommerfuglelarven spinder deres puppe af silke, screenshot-2016-11-07-12-07-50som er et både stærkt og antibakterielt materiale som kan beskytte larven under dens transformation til sommerfugl. Silketrådene er desuden så tætte at det ikke er muligt for snavs og fugt at trænge ind.
Dyner af morbærsilke kan ikke vaskes og det er heller ikke nødvendigt.

 • Hvad betyder det at dynen er antibakteriel?
  • Det betyder at Sericinen fra silken aktivt dræber og hæmmer væksten af bakterier.
 • Hvilke tykkelse skal jeg vælge på min dyne?
  • Silkedyner er temperaturregulerende. Det vil sige at hvis du har en tyk dyne, så vil den overskydende varme blive ledt bort fra kroppen og du vil ikke opleve svedeture.
   Hvis du er meget varm kan du vælge en dyne med mindre fyld, den er oftest billigere end en dyne med mere fyld.
 • Hvilken type silke skal jeg vælge?
  • Den fineste silke er den såkaldte morbær eller mulberry silke. Den kommer fra larver som lever af morbærblade, deraf navnet. Når man køber dyner med morbærsilke kan man være sikker på at få alle silkens gode egenskaber, det gør sig ikke altid gældende når man køber billigere dyner med natur silke.

Du kan købe Mulberry silkedyner og puder hos Wupti

Kapokdynen:

Kapok er natur fibre som bruges til fyld i blandt andet dyner, madrasser,
topmadrasser og ammepuder. Kapok er et vidunder produkt for allergikere og folk med sensitiv hud. Kapok er, ligesom silken, antibakteriel og husstøvmider kan ikke leve i kapok.
Kapok er et bæredygtigt materiale og produkterne er fri for kemi.

 • Hvad er kapok?
  • Kapok er vat lignende naturfibre som udvindes fra Kapoktræet som vokser i Sydamerika og Asien.
 • Kan Kapokdynen vaskes?
  • Ja, du kan vaske dynen med op til 60 grader, men det er slet ikke nødvendigt. En tørretumbling en gang om måneden er nok til at slå de husstøvmider ihjel som kan leve i betrækket på dynen. Der er ikke husstøvmider i selve kapoken.

OBS: Kapok er brændfarligt, så hvis du er glad for stearinlys i soveværelset, så skal du ikke vælge en kapokdyne.

Du kan købe kapokdyner hos Parcellet

Skal jeg vælge silke eller kapok?

Om du skal vælge silke eller kapok afhænger meget af hvad du ønsker af din dyne eller pude. Begge materialer er rigtig gode til allergikere og de er begge antibakterielle.
Forskellen ligger i fornemmelsen af produkterne.
Kapok føles lidt hårdere og det kan i nogle tilfælde have en speciel lugt, det kommer an på hvilket produkt man vælger. Men det er noget man hurtigt kan vænne sig til. Vælger man at købe en kapokpude skal man desuden være opmærksom på at de er svære at forme, kapokken springer hurtigt tilbage til sin originale form.

Silken er dejlig blød og let at ligge med. Små børn kan nemt komme til at sparke dynen af, det sker ikke så nemt med kapok dyner.

Man kan desuden ikke vaske silkedyner ved mere end 30 grader max. og det kan være lidt udfordrende for småbørnsforældre. Godt nok frastøder silken snavs, men selve dynebetrækket er oftest lavet af bomuld som godt kan modtage snavs. Man kan naturligvis pletvaske betrække, hvilket kan afhjælpe de fleste problemer.

Der er således både fordele og ulemper ved begge typer af dyner. Personligt ville jeg vælge en silkedyne til mig selv og en kapokdyne til mine børn. Jeg håber at du er blevet lidt klogere og er tættere på at træffe din beslutning.

 

Indlægget indeholder affiliatelinks

 

 

Leave a Reply