You are currently viewing Veganer, vegetar… og hvad er forskellen??

Veganer, vegetar… og hvad er forskellen??

Vegetar, veganer og hvad er forskellen??

Det, at lægge sin kost om til vegetarisk eller vegansk, er for mange en proces. Nogle få tager en beslutning og fører den benhårdt ud i livet fra den ene dag til den anden, men for de flestes vedkommende, er det en udvikling der sker over tid.

Mange veganere startede som vegetarer og nogle veganere bliver vegetarer (igen), fordi de finder det for svært at leve vegansk, da rigtig mange madvarer indeholder animalske elementer og det kan være et større detektivarbejde at finde frem til ”rene” fødevarer. Udover det, så føler nogle at det kan være meget svært at lave ordentlig, mættende mad  med de rette og vigtige næringsstoffer og er man ikke ferm i et køkken, kan det også være lidt af en opgave.

Hvis du er helt ny ud i den kødfri livsstil og aldrig før har interesseret dig for dette emne, er du muligvis allerede forvirret og det kan jeg godt forstå. Men helt firkantet forklaret er

En vegetar: En person som ikke spiser kød.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En veganer: en person som ikke spiser kød, æg, mælkeprodukter eller benytter sig af nogen form for animalske produkter herunder, pels, uld og skind (sko, møbler, beklædning, etc), honning eller fødevarer med bestanddele fra dyr (vingummi, lakrids, etc). Er i visse tilfælde også imod husdyr-hold.

En lakto-veganer: Som veganer, blot med undtagelse af mælk.

En ovo-veganer: Som veganer, blot med undtagelse af æg.

Disse er de mest gængse betegnelser ikke- kødspisende mennesker puttes i, men som man  begynder at fordybe sig mere i emnet, opdager man hurtigt, at disse betegnelser langt fra er dækkende. En nyere men ikke ubetydelig betegnelse er

En frugtaner: En person som kun spiser frugt og grønt. Nogle spiser enkelte frø og nødder. (Altså en veganer der kun spiser naturlige, ikke-forarbejdede madvarer)

Emnet Mad, hvad vi spiser og hvorfor har til alle tider optaget mennesket og har igen og igen været grund til højlydte diskussioner om hvad man kan og skal spise og ikke mindst hvorfor. Blandt ikke-kødspisende mennesker er dette nok i særdeleshed udbredt, da de fleste i denne gruppe har en stærk eller i det mindste gennemtænkt holdning til de fødevarer de forbruger.

At beskrive alle de forskellige grupperinger så alle er tilfredse og synes at lige netop deres gren er præcist og rammende beskrevet er næsten umuligt, for selv blandt vegetarer, veganere og alt der imellem kan der opstå uenighed om, hvem der må kalde sig hvad og hvornår man opnår hvilken betegnelse eller tør man sige status. Dette leder videre til betegnelsen

En kost-veganer: Spiser fødevarer uden animalske bestanddele, men benytter sig i øvrigt af animalske produkter som f.eks. pels, uld og skind til sko, møbler, beklædning, etc.

Gruppen af veganere med de mere skarpe holdninger til etik og dyrevelfærd ville under ingen omstændigheder acceptere betegnelsen ”veganer” om en person, som på nogen måde benytter sig af animalske produkter, men ikke desto mindre er det nok den ”kasse” de hører til i. Da der i forvejen er så mange, at det kan være svært at følge med og det kun ville øge forvirringen at lave endnu én, må man altså dele ”mærkat” med nogle mennesker med hvem man ikke er helt enig.

Det samme gør sig i øvrigt gældende for lakto- og ovo-veganere.

Men hvorfor tager man overhovedet skridtet, hvor lille eller stort det så end måtte være, at blive vegetar eller veganer? Igen kan de ikke-kødspisende meget fikantet deles op. Denne gang i

Gruppen af mennesker der simpelthen ikke kan lide kød. Deres beslutning er truffet udelukkende på præferencer rent smagsmæssigt. De har ingen eller kun få eller svage holdninger til dyrevelfærd og enkelte spiser endda også kød en sjælden gang, som regel fisk eller kylling.

Og

Gruppen af mennesker som træffer et politisk valg ved ikke at spise kød og/eller indtage animalske produkter. Dette er en gruppe af mennesker som for langt de flestes vedkommende har ret markante holdninger omkring deres valg og som i visse tilfælde kan have svært ved at forstå og respektere kødspisere.

Dette er et stort emne og man kan nemt blive forvirret og rode rundt i begreberne og når ikke engang de forskellige grupper er helt enige om, hvem der er hvem og hvorfor, kan det være meget svært for lægmand at gennemskue.

Beskrivelserne på denne side er simplificerede og jeg vil understrege, at vi alle er forskellige og ikke nødvendigvis kan puttes i kasser! Ydermere er den gruppe af mennesker der interesserer sig for vegetarisk eller vegansk kost for de flestes vedkommende i en personlig proces, så ind imellem kan det være ret svært at følge med for udenforstående.

Vi kan hurtigt komme i diskussion eller blive enige om at være uenige med hinanden, men måske kunne nysgerrighed omkring hinandens valg være en mere konstruktiv tilgang. I en verden med massiv Co2-udledning, global opvarmning og naturkatastrofer til følge må vi nok i højere grad end tidligere vænne os til at tage stilling, begrunde og prioritere vores valg, for der er ingen tvivl om, vegetar eller ikke-vegetar, at vores kødproduktion er blandt de allerstørste syndere, når vi taler klima- og miljøbelastning.

Nogle mennesker mindsker deres aftryk ved at tage på cykelferie i stedet for til Thailand, andre køber solceller og spiser så gladelig New Zealandsk lam og lad det være op til den enkelte. Det vigtigste er, at vi tager stilling.  Så ved du egentlig, hvorfor du spiser kød? Eller ved du, hvorfor du ikke gør………..?

This Post Has 6 Comments

  1. Kolbrún

    Vegetar: en person som ikke spiser kød eller fisk (dette misforstår mange, inklusiv mig selv)
    Pescetar: en person som ikke spiser kød, men spiser fisk og dermed ikke kan betegnes som værende vegetar

  2. tEDDY NIELSEN

    DER KAN VÆRE MANGE GRUNDE TIL AT EN PERSON DER BEGYNDTE TILVÆRELSEN SOM KØDSPISER , PÅ ET TIDSPUNKT VÆLGER KØDET FRA I SIN KOST .. DET KAN VÆRE AF HELBREDS-GRUNDE ,DET KAN VÆRE AF POLITISKE – ELLER RELIGIØSE HOLDNINGER , OG SÅ KAN DET , IKKE SÅ UNDERLIGT , VÆRE FORDI TANKEN OM AT SLÅ ET ANDET LEVENDE VÆSEN IHJEL , FOR AT KUNNE ÆDE DET , FOREKOMME ET MENNESKE AT VÆRE UHYGGELIGT, PLUDSELIGT , AT OPLEVE SIG SELV SOM VÆRENDE KANIBAL ..!! DET ER JO , NÅR ALT KOMMER TIL ALT , DET SAMME VÆV , INDVOLDE OG BLOD I ET DYR SOM ET MENNESKE ER DANNET AF !!! – – KAN MAN SÅ MED ” GOD SAMVITTIGHED ” FORTSÆTTE MED ÆDE ET DYRS KROP , NÅR MAN LIGESÅ VEL , HVIS MAN IKKE VIDSTE DET , KUNNE SIDDE OG ÆDE ET MENNESKE … DET SKAL SELVFØLGELIG IKKE VÆRE EEN AF FAMILIEN .. ELLER EEN`S KÆLEDYR / HUND ELLER KAT OSV. OM DET ER ET MENNESKE ELLER DYR MAN IKKE KENDER , ER DA FLINTRENDE LIGEGYLDIGT ! – -FORSKELLEN ER DA ENS (!) .. MAN KUNNE DA IKKE DRØMME OM AT GØRE INDHUG I SIN FAMILIE FORDI MAN LIGE GERNE VIL SÆTTE TÆNDERNE I EN LUNS KØD , NÅR MAN .. MENNESKENE , LIGESÅ GODT KAN VÆLGE NOGET ANDET OG SUNDERE (!) END KØD !!! DET ER SÅ NEMT , OG IKKE DYRERE END KØD , AT FÅ SÅ RIGELIGE MÆNGDER AF ALLE DE VITAMINER OG PROTEINER SOM VORES KROP HAR BRUG FOR !! – -SÅ DET ER SLET IKKE NØDVENDIGT AT DRÆBE DYR FOR FOR VORES SUNDHEDS SKYLD , OG DET ER EEN GRUND MERE TIL AT BLIVE VEGETAR ..OG DER KAN SIKKERT ANFØRES FLERE ANDRE GODE GRUNDE , MEN DET VIL NOK FØRE FOR VIDT AT KOMME IND PÅ HER !!! MIN EGEN GRUND TIL AT JEG BLEV VEGETAR , ER DEN OVENFOR BESKREVNE . JEG KAN TILFØJE AT JEG TIDLIGERE I MIN TILVÆRELSE LED AF ALLERGI SOM JEG U-AFVIDENDE SLAP AF MED , EFTER AT HAVE UNDLADT KØDET I MINDRE END EET ÅR EFTER AT JEG BLEV VEGETAR .. DET VISTE SIG , AT JEG FAKTISK VAR ALLERGISK OVERFOR FERSK GRISEKØD (!).. AT JEG SÅ OGSÅ BIDRAGER MINDRE TIL MILJØ-FORURENINGEN , ER SÅ EN GLÆDELIG ” BIVIRKNING ” , DA DET SENERE HAR VIST SIG , AT DYREHOLD OG KØDPRODUKTIONEN ER EEN AF AF DE STØRSTE MENNESKESKABTE FORURENERE PÅ KLODEN ! – – SÅ , PRØV AT UNDVÆR KØDET , OG BLIV EN GLAD VEGETAR .. DET ER SLET IKKE SÅ SVÆRTNÅR MAN FØRST FÅR DET LÆRT . . .

    1. Sanne Lund

      Du har ret i at der er mange fordele i at leve vegetaristk, ikke mindst sundheds- og miljømæssigt 🙂 Og du har også ret i at man bestemt ikke behøves at undvære hverken proteiner, mineraler eller andet vitalt. Mange mennesker tror desværre fejlagtigt at det er meget svært for vegetarer/veganere at få dækket sine behov, især for protein, men det er faktisk meget nemt. Der findes masser af proteiner i bønner, men også i nogle grønsager 🙂
      De etiske hensyn synes jeg skal være op til den enkelte, man skal passe på ikke at presse sine egne holdinger ned over hovedet på folk, for så tror jeg bare at de går helt i baglås og stopper med at lytte.
      Fedt at du er sluppet af med dine allegier, planter kan simpelthen noget! 😀
      Hav en skøn påske 🙂

      Vh Sanne

      1. tEDDY NIELSEN

        HEJ SANNE .. ( 🙂 . DU HAR HELT RET I , AT DET IKKE TJENER NOGET FORMÅL AT UDGYDE SINE FRUSTRATIONER UD OVER DEM MAN ØNSKER AT INDGIVE EN POSITIV INDSIGT I DE MANGE GODE GRUNDE DER FORBUNDET MED AT BLIVE VEGETAR !! – -JEG GÅR BESTEMT IKKE IND FOR TVANG , OG SELVOM JEG SELV SYNTES , AT JEG ER NOGENLUNDE FORDOMSFRI , KAN JEG GODT SE AT VISSE YTRINGER I MIT INDLÆG KAN HA`DEN MODSATTE VIRKNING AF DET DER VAR MIN HENSIGT , MEN.. HVAD HJERTET ER FULDT AF , LØBER MUNDEN OVER MED ( :-), OG SÅ HJÆLPER DET JO AT FÅ ET VENLIGT ” SPARK ” ( 🙂 . . TAK FOR SVARET , OG RIGTIG GOD PÅSKE TIL DIG OGSÅ .. HEJ HEJ ( :-). . .

  3. Lis Eriksen

    CAPS LOCK FTW!
    Flot Teddy-bjørn…
    Du er en stjerne 🙂

    Jeg tror at du trænger til at “UDGYDE DINE FRUSTRATIONER OVER NOGEN”
    Jeg tror at du kan hjælpe mig med at “INDGIVE EN POSITIV INDSIGT I” hvorfor “FORSKELLEN ER DA ENS”

    Spis grønt, det hjælper 0.o

  4. Iben

    Selv om at jeg elsker kød, så har jeg prøvet nogle plante baseret produkter og det smager ude mærket 🙂

Leave a Reply