Træning
Måske kan du også lide:
Silke eller kapok?
Silke eller Kapok? Mange søger et allergivenligt alternativ til den klassiske dundyne og der er flere muligheder. De mest populære valg er silke eller kapok
Bliv sund med Aronia
Aroniabær vinder mere og mere frem her hjemme. I USA har de været populære i flere år, specielt iblandt sportsfolk. Dette er der god grund
Veganer, vegetar… og hvad er forskellen??
Vegetar, veganer og hvad er forskellen?? Det, at lægge sin kost om til vegetarisk eller vegansk, er for mange en proces. Nogle få tager en
Candida – Sukker afhængighed
Hvorfor bliver man afhængig af sukker? I vores mikroflora lever en svamp kaldet Candida Albicans, svampen er naturlig i kroppen og fungerer som føde for
Hvad er glutenallergi?
Hvad er glutenallergi? Det antages at mere end 50.000 danskere lider af glutenallergi, også kaldet Cøliaki. Cøliaki er en overfølsomhed overfor proteinet Prolamin som findes
Træningsudstyr
Træningsudstyr er udstyr eller maskiner som anvendes under fysisk træning for at forbedre konditionen og/eller øge muskelmassen. Træningsudstyr giver øvelserne justerbare eller faste niveauer af resistens (modstand) og i mange tilfælde forbedrer de oplevelsen og resultatet af motion. Der findes træningsudstyr til mange forskellige formål og mange af apparaterne kan bruges til at træne flere forskellige dele af kroppen. Det er derfor vigtigt at fokusere på hvad der er vigtigst for dig, når du skal vælge udstyr.
Her er nogle tips til hvad du bør overveje når du skal vælge træningsudstyr.
Motionsudstyr der får dig til at yde
Effektivt træningsudstyr giver dig sved på panden. Hvis du ikke yder noget kan du heller ikke forvente at se resultater.
Der er mange produkter som lover at det hele er let og at det næsten ikke kræver noget arbejde fra din side og folk er ivrige efter at prøve dem. Den enkle sandhed er , at ingen af produkterne giver dig varige resultater. De virker simpelthen ikke.
Motion kræver en indsats fra din side og hvis du ikke føler at du har ydet noget, så har du nok heller ikke.
Matcher dine behov
En ting mere at overveje, når du skal finde træningsredskab, er om du i sidste ende kommer til at bruge det.
En faktor der kan påvirke brugen af træningsudstyr er tid. Mange typer træningsudstyr fokuserer på specifikke muskelgrupper, hovedsagelig for at øge muskelmassen eller muskelstrukturen. Hvis du vil have en fuld workout er det derfor nødvendig at bruge forskellige træningsmaskiner, hvilket også vil øge den tid du bruger på træningen. Det er derfor værd at overveje, hvad du ønsker af din træning: vil du fokusere på enkelte muskelgrupper eller hele kroppen.
Hvis man træner for at tabe sig eller komme i god form, så er der massere af maskiner man kan anvende. Et løbebånd eller en crosstrainer er fantastiske til fedtforbrænding. Hvis du derimod er ude på at øge din muskelmasse, så kræver det variation. Der er ikke noget der ser værre ud end store armmuskler og en lille splejset overkrop. Husk at træne hele kroppen, du kan evt. skifte, så du hver anden dag træner arme og overkrop, og den næste dag træner ben og baller. Så får musklerne også tid til at restituere.
Alle har deres egne specifikke ønsker og personlige mål, som de ønsker at nå via træningen. Når du har dine prioriteter på plads er næste skridt at finde ud af hvilken type udstyr du har det bedst med at bruge. Er du til løb, cykling eller måske roning? Det kan være bedre at vælge en mindre effektiv træningsform, hvis du synes at det er sjovere. Hvis du keder dig, så holder motivationen ikke længe.
Men uanset hvor fantastisk dit træningsudstyr er, så hjælper det ikke noget, hvis du aldrig bruger det.
Træningsudstyr til hjemmebrug
Der er mange gode grunde til at træne i hjemmet. Et fitnesscenter er ofte fyldt med mennesker og måske er du træt af at skulle vente på at din yndlings maskine bliver ledig. Med træningsudstyr i dit eget hjem har du et alternativ til centret og de regnfulde dage gør det heller ikke nemt at komme af sted. Det kan også være at du ønsker at kunne træne om aftenen, men ikke har mulighed for at forlade hjemmet pga. sovende børn. Uanset hvad dit behov er, findes der mange muligheder for at få en fuld træning, hjemme hos dig selv.
Plads og begrænsninger
Motionsmaskiner fylder, det kan man desværre ikke komme uden om. Men selvom du har begrænset plads til rådighed, findes der stadig mange muligheder. Hvis du ikke har plads til et stort løbebånd eller crosstrainer, kan du måske finde plads til en romaskine, som kan trilles ind under sengen når den ikke er i brug. Har du begrænset plads er det også vigtigt at du husker at udstyret ofte fylder mere, når det er i brug, end når det står stille. Der skal være plads bag et løbebånd, så du har plads til at bevæge dig og det samme gælder for romaskiner og crosstrainere.
Husk også at have højden i rummet med i dine overvejelser, man kommer et godt stykke over gulvet på et løbebånd og en crosstrainer.
En motionscykel fylder ikke så meget og kan være et godt valg, hvis du har begrænset plads.
Test, test og test igen
Når du har besluttet dig for at anskaffe den ene, eller den anden form for træningsudstyr, så skal du til at træffe beslutningen om HVILKEN maskine det skal være. Du har måske et budget der skal overholdes og andre kriterier du gerne vil have imødegået.
En træningsmaskine koster ofte en del penge og det er vigtigt at du er glad for dit valg. Derfor anbefaler vi at man altid prøver maskinen inden man køber. Nogle ting kan man ikke læse sig til og en del af det er følelsen når man bruger maskinen. Føler du at du har plads nok når du bevæger dig på løbebåndet? Er båndet langt nok til at du kan bevæge dig frit? Disse ting får du bedst besværet ved at prøve. De fleste forhandlere af motionsudstyr har et showroom, hvor du kan komme og prøve de forskellige modeller af. Her kan du også tale med personalet, som kan komme med gode råd.
Prøv gerne udstyr af forskellige mærker, så du kan føle forskellen. Prøv også udstyr i forskellige prisklasser, måske har du lagt dig fast på et budget, men ofte får man det man betaler for og motionsudstyr kan bestemt købes for billigt. Det er ærgerligt at bruge 1000 kr. mindre og så ende med udstyr som ikke bliver brugt. Forsøg derfor at være lidt fleksibel, måske kan du vente en måned med at købe udstyret og så få noget du bliver virkelig glad for.
Udstyr som håndvægte, kettle balls, madrasser og så videre kan du naturligvis sagtens købe online.
Typer af træningsudstyr
Afhængig af den type træning du foretrækker, findes der forskellige former for udstyr du kan benytte dig af. Vi har samlet de mest populære her og kommer ind på både fordele og ulemper i brugen af dem alle.
Løbebånd
Løbebåndet er et godt og sikkert alternativ til at løbe i naturen eller på bane. Med et løbebånd kan du træne hjemme i dagligstuen foran tv’et hvis du ønsker det og du kan træne uanset vejret. Et løbebånd giver dig mulighed for at varierer din træning, så den passer til dig. Du kan både løbe, jogge og gå på løbebåndet og det kan således bruges af praktisk talt alle. Et løbebånd er godt til at styrke din kondition netop fordi du kan tage tingene i dit eget tempo, det opbygger stamina og ved regelmæssig brug vil man hurtigt kunne mærke en forskel.
Fordele:
- Kan bruges af alle
- Undgå skader
- Da underlaget er plant, er risikoen for at snuble eller lande forkert lav.
- Bekvemmelighed
- Træning i hjemme giver dig den ultimative frihed. Du kan træne når det passer dig! Der kan være mange årsager til at man ikke kan forlade hjemmet efter arbejde, sovende børn, en hund som har været alene hele dagen osv. osv. når du træner hjemme kan du gøre lige når du har lyst.
- Undgå det dårlige vejr
- Regn, sne eller slud: når du løber på dit løbebånd er vejre ikke længere en undskyldning for ikke at komme i gang.
- Mål dine fremskridt
- På et løbebånd kan du nemt følge med i de fremskridt du gør. Langt de fleste moderne løbebånd har pulsmåler og du kan nemt se hvor hurtigt og hvor langt du løber.
Motionscykler
Stationære motionscykler kan afhjælpe overvægt og stress. Cykling er fantastisk til kalorieforbrænding og træning frigiver endorfiner som gør dig glad. Det er desuden en af de mest skånsomme former for træning, da der ikke er pres på nogle led eller sener.
Fordele:
- Minimal profil: Motionscykler er en af de mindste motionsmaskiner på markedet. De er ikke så tunge som andre maskiner og kan nemt rulles væk når de ikke er i brug.
- Sikker i brug: Motionscykler er meget sikre at bruge da man sidder i på cyklen imens man motionerer er der næsten ingen risiko for at falde. Kun ældre mennesker eller folk med balanceforstyrrelser skal være særligt varsomme.
- Skånsom: Cyklerne er skånsomme i brug, du sidder på sadlen og får således ikke belastning på hverken knæ eller fodled. Desuden kan de fleste motionscykler indstille i sædet, så det passer i højden, mange kan desuden vippes vertikalt.
Mange af de bedre cykler har desuden fodpedaler som er vinklet, så de passer kroppens naturlige stilling. Dette gør brugen endnu mere ergonomisk.
Ulemper:
- Den største ulempe ved træning på en motionscykel er at man kun træner ben og bagdel. Overkroppen får stort set ingen bevægelse.
- Kedelig: Det kan være noget ensformigt at cykle på en motionscykel da det er svært at varierer træningen. Forsøg derfor at udnytte de forskellige programmer, så du får så meget variation som muligt, eller stil maskinen foran tv´et.
Stepmaskine
En stepmaskine er en fantastisk maskine til at styrke din ben, bagdel og til at forbrænde kalorier. Du styrker dine muskler og får hurtigt styrket din udholdenhed/stamina. Stepmaskinen bør kombineres med andre motionsformer for at få styrket hele kroppen.
Fordele:
- Muskeltoning: Du får lækre tonet baller og ben, og du får desuden også styrket din ryg og mave, da du bruger musklerne til at holde kroppen i balance imens du træner.
- Perfekt trappesimulering: Det giver rigtig meget udholdenhed at træne trapper, med en stepmaskine får du samme effekt, men blot mere skånsomt da du ikke skal ned af trapperne igen. Det er nemlig nedstigningen der er den mest slidsomme for dine knæ.
Ulemper:
- Man skal være sikker på benene og kunne holde balancen imens man træner.
- Maskinen fokuserer mest på musklerne i ben og balder.
- Bruger man håndtagene mister man træningen af bryst og mavemusklerne, hvilket medfører at man forbrænder væsentligt færre kalorier.
Romaskine
En romaskine træner stort set hele kroppen. Ro-bevægelsen styrker musklerne og bevægelsen er samtidig meget skånsom, da det er en flydende bevægelse, som ikke lægger for stor belastning på dine led. Roningen forbedrer fleksibilitet og udholdenhed.
Fordele:
- Kardiovaskulær træning – styrker hjerte og kredsløb
- Træning af hele kroppen
- Øger din stamina
- Toner dine muskler
- Skånsom træning
Ulemper:
- Kræver at man udfører øvelserne korrekt, ellers kan det resulterer i skader
- Støj: Maskinen giver en konstant lyd fra sig når man trækker håndtagene tilbage
Crosstrainer
Crosstrainere er meget populære og med god grund. Maskinen er meget skånsom i brug, da bevægelsen er glidende og fødderne hele tiden står på pladerne. En crosstrainer træner hele kroppen. Håndtagene bruger du til at træne arme og overkrop, og ben og bagdel bliver trænet af selve bevægelsen.
De fleste crosstrainere har forskellige programmer, så du kan varierer din træning og på computeren kan du hele tiden følge din udvikling og præstationer.
Fordele:
- Træner hele kroppen
- Skånsom træning
- Kardiovaskulær træning – styrker dit hjerte og kredsløb
- Øger din stamina
- God til genoptræning, eksempelvis af knæ
Ulemper:
- Fylder forholdsvist meget – uanset model fylder en crosstrainer en del, den kan ikke pakkes sammen og stilles i et skab, når den ikke er i brug.
- Kræver ordentlig balance
Multistation
En multistation er en træningsstation hvor du kan trænevægtløft. En multistation kan bruges til at træne bland andet: Bænkpres (bryst, forreste skuldermuskler, triceps), pec-deck (bryst, skulder), benstræk (lår). Afhængig af hvilken maskine du vælger kan der være andre træningsmuligheder.
En vægtløftsstation er et rigtig godt supplement til din kardio træning, også når du er ude efter at tabe dig. Husk at en øget muskelmasse øger din kalorieforbrænding.