Hvad er parabener?

Hvad er parabener?

 

Parabener har været brugt til at forhindre bakterie- og svampe vækst i produkter siden 1950erne. Faktisk er der parabener i ca. 85 % af alt kosmetik og ofte er der mere end en type parabener i. Parabener har været brugt i mange år uden at der har været konstateret problemer med brugen, derfor er det også meget udbredt. Det er billigt og effektivt. De nyere konserveringsmidler kender man endnu ikke langtidseffekten af, og det kan derfor være vanskeligt at vide hvad der er bedst at bruge.

Hvad er så problemet?

Der har været mange undersøgelser om emnet, og resultatet er tvetydigt. Der er fundet parabener i bryster som har været ramt af brystkræft, og man kan deraf konkludere at parabener kan være kræftfremkaldende. På den anden side så beviser tilstedeværelsen af parabenerne ikke at det er årsagen til at kræften er opstået.

Nogle parabener er desuden mistænkt for at være hormonforstyrrende, men hvis man holder sig til nedstående anbefalinger, skulle man være på den sikre side. Da der findes forskellige typer af parabener er det derfor vigtigt at skelne mellem hvilke typer af parabener et produkt indeholder.

Den videnskabelige komite for forbrugerprodukter har vurderet følgende parabener og taget stilling til sikkerheden ved brugen. Konklusionen er:

Helt sikre at anvende:

  • MethylparabenSpring green Leafs - defocused Background
  • Ethylparaben

Må ikke bruges:

  • Propylparaben
  • Butylparaben
  • Isopropylparaben
  • Isobutylparaben

Skal man så undgå parabener?

Det må være op til den enkelte at afgøre om man vil undgå dem i den udstrækning det er muligt. På astma-Allergis hjemmeside, skriver de at parabener ikke er allergi fremkaldende, og de mærker gerne produkterne (blå krans) selvom de indeholder parabener.

Personligt vil jeg dog altid vælge produkter uden parabener hvor det er muligt.

Tag et kig på www.greenpeople.dk, alle deres produkter er uden parfume og parabener, de er desuden ikke testet på dyr, og er certificeret til brug af veganere.

VeganTM_small

Leave a Reply