Huskeliste til graviditeten

Det kan være lidt af en jungle af hitte ud af alle de forskellige ting man skal huske i graviditeten, der er forskellige vitaminer der skal tages på forskellige tidspunkter og div. lægebesøg. Jeg har derfor lavet en nem og overskuelig liste, så du har det hele samlet på ét sted. Denne liste tager udgangspunkt i en graviditet uden komplikationer.

Før graviditeten:

1. Fra i begynder at prøve på at blive gravide skal du tage vitaminer med folinsyre/folsyre. Det er vigtigt at få opbygget lagret af folinsyre i kroppen. Fostret skal blandt andet bruge det når rygmarven skal dannes.  Der skal tages c-vitamin samt b-12 vitamin sammen med folinsyre, for at det kan optages i kroppen. Hvis du tager vitaminpiller som er specielt udviklet til gravide, f.eks. GraVitamin, indeholder det både c-vitamin og b-12, så du kun behøver at tage en pille.

Fra graviditeten opdages:

D-vitamin, det anbefales at man indtager min. 10 mcg. D-vitamin dagligt. GraVitamin og andre graviditetsvitaminer indeholder scanningsbilledebåde, folinsyre og d-vitamin, så skal man kun huske 1 pille.

Det anbefales desuden at man indtager min ½ l. mælkeprodukter dagligt, eller at man tager kalk tabletter.

Uge 8-11:

1. lægebesøg, hvor du får startet din vandrejournal. Husk at have en urinprøve med (eller en fyldt blære).

Uge 10:

Husk Jerntilskud, det anbefales at man tager mellem 40 og 50 mg. jern dagligt. Jern må ikke tages i forbindelse med andre kosttilskud og helst imellem måltider. Det kan fremme optagelsen af jern, hvis du drikker et glas appelsinjuice sammen med pillen.

Uge 8-13:

Nakkefoldsscanning. Scanningen kan sammen med en blodprøve fra moderen, give et indblik i om barnet har kromosomfejl, herunder Downs syndrom. Testen giver ikke et fuldstændigt svar på om barnet har kromosomfejl, men kan vise hvis der er forhøjet risici.

Ca. uge 12

Jordemoderbesøg. Skriv endelig alt det ned du kan komme i tanke om, du gerne vil spørge jordemoderen om. Er det din første graviditet kan der være mange spørgsmål. Spørg endelig løs.

Ca. uge 16

1. jordemoderbesøg

Uge 18-20

Gennemscanning, barnet bliver gennemscannet for evt. misdannelser, størrelse mv. Det er ved denne scanning sommetider muligt at se kønnet.

Uge 20, 28, 32, 36, 38, 40

Jordemoderbesøg, jordemoderen vil ved hvert besøg undersøge dig, og i vil snakke om evt. spørgsmål eller bekymringer.

Uge 24 & 35

Lægebesøg. Husk urinprøver, da urinen bliver undersøgt for forhøjet indhold af bl.a. glukose og protein. Du får målt dit blodtryk og lægen lytter til babys hjerteslag.

This Post Has 2 Comments

  1. pia Damsgaard

    Tak for en velbeskrevet liste, jeg synes også der er mange ting at huske på og ikke mindst hvornår i graviditeten skal man til lægetjek og huske jerntilskud osv, så tak listen gør det nemmere. Men jeg vil også gerne slå et slag for at man husker hinanden for tosomheden kommer aldrig igen. Min mand og jeg tager på weekendophold for at huske hinanden på vigtigheden af vores alene tid sammen og tiden til i ro og fred bare at være der for hinanden. Det synes jeg er vigtigt. Vi bruger http://www.romantiskweekendophold.dk til at finde hoteller og kroer det er nemt og hurtigt.

    1. Sanne Lund

      Ja, det har du bestemt ret i. Min mand og jeg var også på weekend ophold inden vi fik vores søn, dejligt at få lov til at nyde den sidste tid sammen, hvor man kun skal tænke på sig selv og hinanden 🙂

Leave a Reply