Bog tips

Biografier-1
Jeg har altid været helt vild med at læse bøger, men de sidste par år er det blevet til alt for lidt. Jeg har haft for meget andet at lave og med børn i soveværelset, er det ikke det mest smarte at ligge med lyset tændt alt for længe.

Men jeg har savnet det. Derfor er jeg begyndt at høre lydbøger på telefonen. Jeg bruger Storytel, men der findes flere forskellige tjenester. Det smarte er at jeg nu kan høre bøgerne når jeg kører til og fra skole, det er altså smart synes jeg! 😀

Jeg har på det sidste hørt biografier. De kan altså noget, for jeg synes at det fanger på et andet niveau, når jeg ved at historierne har foregået i virkeligheden.

Så her kommer mit bud på hvad i kan bruge de mørke efterårs- og vinter aftener på at læse eller lytte til, eller måske kunne der gemme sit et lille julegave ønske? 🙂

Natasha Campus – 3096 dage

Jeg synes at bogen var utrolig levende og godt fortalt, den fangede mig totalt og det var både gribende og uhyggeligt at få fortalt fra første hånd, hvordan det føles for lille Natasha den dag hvor hun bliver kidnappet på vej til skole efter et skænderi med hendes mor. Hun fortælle meget åbent om de flest forhold i hendes fangeskab som kommer til at vare i hele 8 år.

Kidnapperen er en syg mand og Natasha bliver både udsultet, banket og tvunget til at udfører hårdt arbejde, tit kun iført meget lidt tøj. Alligevel knytter hun sig (naturligvis) til sin kidnapper, den eneste person hun har kontakt til igennem de mange år.

Jeg synes at denne bog er fantastisk. Jeg kunne slet ikke stoppe med at lytte da jeg først var i gang. Så læs eller lyt løs 😀

Jackie Siwens – Købt og betalt

Jackie er prostitueret i København i gennem hele hendes liv. Hun fortæller åbent og ærligt om livet på gaden og på massageklinikker. Hele hendes liv og hendes børns liv bliver uundgåeligt påvirket af det hårde liv hun lever. Hun drikker for meget, bliver gift 13(!!) gange og har en konstant omskiftelig tilværelse. 2 af hendes børn har hun ikke længere kontakt med, én er død efter et rocker opgør og den sidste er narkoman.

Jackie forsøger gang på gang at bryde med miljøet, men hun har ikke noget at falde tilbage på og selvom hun forsøger at tage en uddannelse, gør hendes søns mentale tilstand at hun ikke kan gennemføre.

Jeg synes at det er uhyggelig læsning/lytning, man bliver opmærksom på hvor nemt et menneskes liv kan tage en katastrofal drejning. Jackie er opfostret af sine forældre (faktisk bedste forældre erfarer hun), men da de begge dør inden for kort tid står hun tilbage uden noget netværk og ender med at tage til sin søster (mor) i et dårligt miljø i København.

Selvom jeg til tider bliver lidt irriteret på Jackie, som jeg synes forsøger at retfærdiggøre sine egne dårlige valg synes jeg bestemt at bogen er et lyt/læs værd. Den giver et uhyggeligt indblik i en verden få af os kender.

Sam Pivnic – Overlever

Bogen fortæller om Sam Pivnics oplevelser da Polen bliver invaderet af Tyskerne under 2. Verdenskrig. Hvordan han som barn og ung mand oplever rædslerne, da undertrykkelsen og forfølgelsen af jøderne eskalerer i starten af invasionen. Sam Pivnic bor med sine søskende og forældre i en jødegetto, da de bliver deporteret til en arbejdslejer. Fortæller stilen er let og rædslerne bliver nøgternt beskrevet.

Jeg er ikke færdig med fortællingen endnu, men jeg synes at den virker lovende. Jeg synes at det er rart at høre hvordan oplevelserne har været for den unge Sam, og det gør det mere personligt og nemmere at relatere til.

Jeg glæder mig til at høre mere.

 Cheryl Strayed – Wild

Jeg er vild med denne her bog! Kender i det at man bliver færdig med en bog og så er helt trist over at man ikke længere kan følge denne persons liv? Sådan har jeg det med Wild.

Bogen beskriver hvordan Cheryl vandrer på PCT, en vandrerute i USA som går fra det sydlige Californien til den Canadiske grænse i nord. Efter at have mistet sin mor 4 år tidligere, er Cheryls liv gået hurtigt ned af bakke. Hun er hendes mand utro med alt for mange mænd og ender som misbruger af Heroin. For at komme ud af misbruget og videre med hendes liv beslutter Cheryl at gå PCT’en.

Cheryl er totalt uerfaren i at vandre, men beslutter sig for at begive sig ud på en 3 måneder lang solo tur. Hendes uerfarenhed giver hende mange problemer, blandt andet er hendes rygsæk så tung at hun nær ikke kan få den på. Hendes støvler er et nr. for små og får hendes fødder til at smerte enormt og hun mister også mange tånegle under turen.

På trods af problemerne har hun en ufattelig vilje til at gennemføre turen og jeg blev helt vildt inspireret, og har helt lyst til at starte med at vandre! Det er jeg ikke den eneste der har, PCT turen har fået helt enormt mange flere vandrere siden filmen, med Reese Witherspoon i hovedrollen, udkom.

Jeg så filmen først og synes at den var rigtig god, men den når ikke bogen til sokkeholderne!

Er du mere til at læse bøger i fysisk form så har Saxo et stort udvalg –> Find Saxo her!

 

Leave a Reply