You are currently viewing Candida – Sukker afhængighed

Candida – Sukker afhængighed

Hvorfor bliver man afhængig af sukker?

I vores mikroflora lever en svamp kaldet Candida Albicans, svampen er naturlig i kroppen og fungerer som føde for de gode bakterier der lever i tarmene. Er bakterierne ikke i stand til at holde svampen ned vil den spredes og man har en tilstand kaldet Candidiasis. Candida lever af sukker og man vil derfor føle større og større trang til sukker efterhånden som tilstanden bredes.

sukker

Hvorfor får man Candidiasis?

Der kan være mange forskellige årsager til at man udvikler Candidiasis, men her er nogle af hovedårsagerne:

  • Kost med højt sukker indhold
  • Medicin – Antibiotika, Steorider og p-piller
  • Kemoterapi, da det nedbryder immunforsvaret
  • Stress mm

Det kan også have indflydelse hvis man lever et sted med meget forurening, da det forringer immunforsvaret, desuden er varmt og fugtigt vejr også med til at øge risikoen.

Hvem får Candidiasis?

Personer med Aids eller kræftpatienter under behandling med kemo, er særligt udsatte, da sygdommen og behandlingen nedbryder immunforsvaret og der er ikke længere bakterier nok i mikrofloraen til at holde svampen nede.

Kvinder har større risiko for at få Candidas på grund af hormonet progesteron, og brugen af p-piller kan også have indflydelse, da de har en indvirkning på mængden af hormoner.

Symptomer:

Immunforsvaret forsøger at bekæmpe svampen og måske giver det én eller flere af følgende symptomer:

  • Man føler sig udmattet
  • Udvikling af allergi over for madvarer
  • Hovedpine
  • Besvær med fordøjelsen
  • Forhøjet kobbertal
  • Muskelsmerter

Candida kan også fører til at man får svamp udvortes på kroppen, så lider du meget af fodsvamp eller andre typer, kan det meget vel være tegn på at kroppen kæmper med Candida.

Afvænning

Når man lider af sukkerafhængighed er det nødvendigt, for at komme afhængigheden til livs, at leve en periode uden nogen former for tilsat sukker, denne periode må være på mindst 14 dage, men meget gerne længere. Man skal i perioden undgå alle former for hvidt brød, almindeligt pasta og hvide ris, brug i stedet gerne grov pasta og brune ris. Forsøg også at begræns indtaget af kogte kartofler, da de påvirker blodsukkeret meget. Er kartoflerne afkølede, frigøres energien langsommere og påvirker derved ikke blodsukkeret så meget.

I perioden med afvænning kan det være en god idé at være god ved sig selv, lav noget lækkert mad og hav lidt sukkerfrit slik i skabet, så kroppen føler at den får noget sødt, men uden at påvirke blodsukkeret og give energi til Candida svampen.

Man kan også få forskellige former for sukkererstatninger, som man kan bruge til at søde med når det er nødvendigt. Se forskellige produkter på lowcarbstore.dk

Når du er færdig med din afvænningsperiode, er det vigtigt at du stadig begrænser indtaget af sukker. Sukker gør ikke noget godt for kroppen og du vil lynhurtigt falde i sukkerfælden igen, hvis du bare spiser løs.

Held og lykke!

 

Leave a Reply