Tandpleje for børn og baby

Tandpleje til børn og baby

Clean teeth.

Selvom dit barn ikke har lyst til at få børstet tænder, og måske endda stritter meget imod, så er det vigtigt at få børstet tænderne grundigt, mindst 2 gange dagligt, morgen og aften. Husk altid at vælge en tandpasta med fluor, det kan endda være en god idé at undersøge hvor meget fluor der er i vandet, i det område hvor du bor. Det kan nemlig være nødvendigt at købe tandpasta med ekstra meget fluor i, da der i nogle områder er meget lidt fluor i vandet. Du kan bruge børne- eller voksentandpasta som du har lyst, nogle gange kan det dog være en fordel at bruge børnetandpastaen, da smagen er mildere.

Baby 0-2 år

Man skal starte med at børste tænder på sit barn allerede når den første tand bryder frem. Ved børn under 2 år må man kun bruge tandpasta svarende til barnets lillefinger negl, det er vigtigt ikke at bruge for meget tandpasta, da små børn sluger tandpastaen, som på grund af fluor indholdet er giftigt i for store mængder. Når man børster tænder på helt små børn kan man ofte opleve at barnet bliver sur og måske også ked af det, det kan derfor være en god idé at ligge barnet omvendt på puslebordet, således at de har hovedet imod mor eller fars mave, man kan på den måde nemmere holde barnets hoved fast og med en finger løfte tandkødet, så man kan komme til at børste tænderne ordentligt. Selvom om det kan virke ubehageligt at skulle holde sit barn sådan fast, så er det nødvendigt, for børster man ikke tænderne får barnet huller! Ganske simpelt.

Barn 4 års alderen

Når barnet når op i 4 års alderen er det en fordel at børste barnets tænder imens man har barnet siddende på skødet, med ryggen ind imod den voksnes mave, på den måde får man et godt overblik over tænderne. Husk altid at børste alle fladerne og børst systematisk, så man aldrig glemmer nogle af tænderne. Når barnet er omkring de 3-4 år er det tid til at starte med tandtråd. Det er især vigtigt at bruge tandtråd imellem kindtænderne, som sidder tæt sammen. Lad eventuelt barnet øve sig i selv at børste sine tænder når mor og far er færdige.

Barn 6 års alderen

I 6 års alderen er barnet stort nok til at stå op og børste tænder, det er dog stadig en god ide at have dem stående med ryggen ind imod den voksnes mave, så man har et godt overblik.  Når barnet er i 6 års alderen begynder de blivende tænder også at bryde frem. Det er særlig vigtigt at få børstet de nye tænder ekstra grundigt, og det kan være lidt svært, da de ikke er i niveau med de andre tænder. Dette kan afhjælpes ved at vinkle tandbørsten, så tyggefladen bliver børstet ordentligt. Man kan også købe en solo tandbørste, hvis man synes at det er nemmere. Husk også at bruge tandtråd hver dag.

Børn er ikke klar til helt selv at klare tandbørstningen før de når op i 10-12 års alderen og det er derfor vigtigt, mindst en gang dagligt at børste tænderne efter barnet selv har børstet.

Husk at barnets spisevaner hænger meget tæt sammen med tandsundheden. Begræns dit barns indtag af sukker i dagligdagen, dette gælder også juice og ting som rosiner, hvor der også er et stort sukkerindhold og som nemt sætter sig i tænderne. Får barnet eksempelvis en pakke rosiner og en juicebrik i pausen i skolen, så har bakterierne frit spil hele dagen indtil tænderne bliver børstet om aftenen.

 

 

Leave a Reply